El 45% de les queixes rebudes pel Síndic de Greuges el 2022 tenen a veure amb l’àmbit social

Les referents a l’habitatge augmenten un 34% respecte l’any anterior, i s’incrementen els casos d’emergència residencial.

21.03.2023. El 45% de les queixes rebudes pel Síndic de Greuges de Catalunya el 2022 estan relacionades amb vulneracions de drets de l’àmbit social. Així ho mostra l’informe anual, que també assenyala que aquelles referents a l’habitatge augmenten un 34% respecte l’any anterior i que s’incrementen els casos d’emergència residencial.

Durant el 2022 s’han adreçat a la institució un total de 18.068 persones i s’han iniciat 23.527 actuacions, entre queixes, consultes i actuacions d’ofici. En una atenció a mitjans, Giménez-Salinas ha assegurat que el fet que el 45% de les queixes tinguin a veure amb polítiques socials és impactant i vol dir que és la situació que més preocupa. “Estem parlant del gruix”, ha dit. En aquest sentit, ha alertat que “l’empobriment de les famílies comença a ser una realitat força important”. En l’àmbit de l’habitatge, ha reclamat, cal una actitud preventiva ja que quan s’arriba, per exemple, al desnonament, és difícil donar-hi resposta.

Més de 13.000 queixes 

Pel que fa a habitatge, s’han incrementat els casos d’emergència residencial, accés a l’habitatge i demora en la tramitació de lloguers. En aquest context, assenyala la síndica, es fa imprescindible que les administracions treballin preventivament per evitar la pèrdua de l’habitatge i redueixin el termini per al pagament dels lloguers.